SOKI
SOK 100 % ACAI. 500 ml. Jednokrotnie pasteryzowany, bez konserwantów.
Owo Acai jest okrągły , mały. Kkolor ma purpurowy. Jest dużo ciemniejszy i mniejszy niż owoce winogron. Ma duże nasiona i bardzo mało miąższu. Rosnie na mokrych, nizinnych terenach Amazonki.
Ta dobroczynna roślina działa na:
wzmocnienie odporności, poprawę apetytu, koncentracji, reguluje poziom cholersterolu, poprawia, sen, wzmacnia system odpornościowy, poprawia krążenie, oczyszcza organizm z toksyn. Poprawia sprawność seksualną. Zawiera witaminy b1, b2, b3, Witaminę E, Witamine C, Wapń, Fosfor, Potas, Błonnik, Żelazo oraz Kwasy tłuszczowe Omega 6 i Omega9.
Zaleca się spożywać dwa razy dziennie w ilości 30ml. Sok jednokrotnie pasteryzowany, po otwarciu wymaga przechowywania w lodówce.
SOK 100 % ALOES. 500 ml. Jednokrotnie pasteryzowany, bez konserwantów.
Wyciąg z aloesu to skarbnica witamin i substancji pomagajacych w zwiększeniu odporności, regulujących trawienie oraz chroniących DNA, białka i lipidy przed uszkodzeniem oksydacyjnym. Składniki Aloesu usprawniają procesy trawienne, zwiększają odporność, łagodząco działają na śluzówkę żołądka, "odmładzają" komórki.
Pomaga w pracy układu trawienia, wrzodami żołądka, zaparciami, biegunkami oraz zapaleniami jamy ustnej czy jelit. Sok aloesowy oczyszcza krew i cały organizm z zatruwających go grzybów i drożdży.Dzięki obniżeniu poziomu cukru we krwi wspomaga terapię u osób chorych na cukrzyce, natomiast rozszerzając i oczyszczając naczynia krwionośne – sprawdza się w leczeniu miażdżycy czy nadciśnienia. Łagodzi przebieg niektórych chorób alergicznych, a także nieżytów nosa.
Sok z aloesu łagodzi objawy schorzeń wzroku: krótkowzroczności, zwyrodnienia siatkówki, zmętnienia soczewki, zapalenia spojówek, rogówki lub tęczówki.
Zaleca się spożywać trz razy dziennie w ilości 30ml. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
SOK 100 % GOJI. 500 ml. Bez konserwantów.
Goji (czytać Godżi) to owoce pochodzące z kolcowoju szkarłatnego. Jest to krzak średniej wielkości, rosnący u stóp Himalajów. Znany jest dzięki swoim zadziwiającym właściwościom zdrowotnym i tym samym uprawiany jest od ponad 2 000 lat. W swoim składzie owoce Goji zawierają szereg cennych składników, a mianowicie: Witaminy ( C,B1, B2, B6, E ) Mikro i makroelementy ( cynk, miedź, selen, fosfor, wapń, żelazo) ß-karoten ( więcej niż w marchewce) 18 rodzajów aminokwasów, w tym jedne z najważniejszych tj: tryptofan i izoleucyna,. Betasisterol- czynnik przeciw zapalny Antyoksydanty Zeaxanthin dipalamitate – związek posiadający właściwości odtruwające wątrobę LBP – zwiazki regenerujące komórki wątroby. Oddziaływanie zdrowotne soku z Goji: Wzmacnia odporność organizmu, regeneruje i oczyszcza wątrobę, zwiększa energię życiową, zapobiega występowaniu chorób serca i układu krążenia, wykazuje właściwości przeciw zapalne, poprawia wzrok, zapobiega powstawaniu nowotworów. Ponadto polecany jest osobom po przebytej chemioterapii. Obniża wysoki poziom złego cholesterolu (LDL) a utrzymuje poziom „ dobrego” cholesterolu (HDL). Dawkowanie: 2 łyżki stołowe dziennie, najlepiej rano na czczo.
SOK z suszonych Śliwek Kalifornijskich. 750 ml. Bez barwników, bez dodatku cukru, nie z koncentratu, bez konserwantów
Sok został wyprodukowany z wspaniałych, soczystych i słodkich owoców rosnących w samym sercu Kalifornii. Sok ten to wspaniałe źródło naturalnych składników odżywczych, bez dodatku konserwantów, cukru i sztucznych barwników. Sok zawiera wyłącznie naturalne cukry. Jest doskonałym źródłem żelaza, potasu i błonnika. Jest bogaty w przeciwutleniacze, zawiera ich ponad 2x więcej niż czarne jagody i 6x więcej niż jabłka. Sok ułatwia spalanie tłuszczu, przyspiesza przemianę materii, spowalnia starzenie się skóry i powstawanie nowotworów.
Zalecana porcja dzienna: 120 ml. Po otwarciu przechowywać w lodówce do 7 dni.
SOK z owoców Dzikiej Róży. 250 ml.
Czysty sok z owoców róży, bogaty w naturalną witaminę C ; zawiera beta-karoten , likopen i bioflawonoidy . Wysoka zawartość witaminy C (470 mg witaminy C w 100 ml ) , przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i układu nerwowego, utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i funkcji psychologicznych, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu co ma wpływ na właściwe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, kości, dziąseł. Witamina C oraz beta-karoten pomagają zachować zdrową skórę, mają niebagatelne znaczenie dla prawidłowego przyswajania przez organizm żelaza , a ten ostatni, pomaga również w utrzymaniu właściwego stanu błon śluzowych oraz prawidłowego widzenia.
Witamina C , likopen i bioflawonoidy wykazują silne działanie antyutleniające - chronią komórki przed stresem oksydacyjnym - neutralizując szczególnie szkodliwe dla organizmu wolne rodniki tlenowe.
Spożywając produkty bogate w te składniki wspomagasz swój układ odpornościowy, spowalniasz procesy starzenia, poprawiasz funkcjonowanie układu krążenia .
Skład : 100% soku z owoców róży
SOK 100% z Brzozy. 300 ml.
Sok z brzozy otrzymany jest tylko wczesną wiosną po wywierceniu otworu w pniu drzewa. Zbiera się go do naczynia po założeniu odpowiedniej rurki lub rynienki. Z dużego 20-letniego drzewa można otrzymać bez szkody dla rośliny 150-200 l soku. Po zebraniu soku otwór w drzewie należy silnie zakorkować.
Sok ten charakteryzuje się jasno słomkowym kolorem i neutralnym, delikatnym smakiem, można przechowywać w lodówce kilka dni. Jest źródłem niezbędnych dla naszego organizmu witamin i mikroelementów w postaci cukrów naturalnych, jak glukoza i fruktoza, soli mineralnych, związku potasu, magnezu, fosforu, wapnia, żelaza miedzi oraz witamin z grupy B, stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety i może być spożywany bez ograniczeń ilościowych przez osoby w każdym wieku, również dzieci. Warto go pić zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym i w okresie przesilenia wiosennego.
SOK 100% z Żurawiny. 750 ml.
Bez barwników, bez dodatku cukru, nie z koncentratu, bez konserwantów.
Ten niezwykly sok powstaje ze specjalnie wyselekcjonowanej żurawiny (łac. Vaccinium macrocarpon) tłoczonej w tradycyjnu sposób do naturalnie mętnego soku bezpośredniego. Naturalny sok z żurawiny to bogactwo bioflawonoidów, naturalnych antyoksydantów, witaminy C, B1, B2 i PP. Sok żurawiny działa wspomagająco przy leczeniu zapalenia pęcherza oraz infekcji dróg moczowych. Hamuje on osadzanie się bakterii na ściankach. Butelke po otwarciu przechowywac w chłodnym miejscu i spożyć w ciągu pięciu dni.
SOK 100% z Żurawiny. 250 ml. Bez barwników, bez dodatku cukru, nie z koncentratu, bez konserwantów.
Zawiera naturalnie wystepujace cukry, Po otwarciu przechowywac w chłodziarce i spożyć w ciągu 48 h.
Ekologiczny Sok z Żurawiny. 300 ml.
Sok z ekologicznej żurawiny po otwarciu przechowywaa w temp. 4°C.
SOK z Granatów. 500 ml. Bez barwników, bez dodatku cukru, nie z koncentratu, bez konserwantów.
Granatowiec (Punica granatum) jest drzewem osiągającym6 m wysokości, jego owoc - granat ma wielkość jabłka, pod sztywną skórą zawiera do 800 kapsułek z sokiem i nasionami osadzonych w białym albedo. Granatowiec jest od niepamiętnych czasów drzewem rodzimym na obszarze od Kaukazu do Himalajów, zaś granat jest jednym z siedmiu owoców biblijnych starego testamentu. Według tradycji żydowskiej granat ozdabiał szaty najwyższego kapłana. Starożytni Persowie wierzyli, że nasiona granatu czyniły ich wojowników niezwyciężonymi. W Chinach granat symbolizował długowieczność. W starożytnej Grecji łączono go z płodnością i obfitością. W Babilonie był uważany za czynnik wskrzeszenia. Później granat pojawiał się jako symbol władzy królewskiej, element sztuki, mitologii, tekstów religijnych i literatury.
Testy wykazały, że sok z granatów zmniejsza efekty obciążenia komórek naczyń krwionośnych człowieka poprzez pobudzanie wytwarzania tlenku azotu, który wspiera udrażnianie tętnic i ułatwia przepływ krwi. Naukowcy uważają, że przyczyną jest bardzo wysoka zwartość przeciwutleniaczy, wyższa niż w soku z żurawin, z jagód a nawet w czerwonym winie. (Nigris, F. proceedings of the National Academy of Science, 21 marca 2005, t. 102, str. 4896-4901).
Sok z granatów zawiera dużą ilość różnorodnych skoncentrowanych flawonoidów, polifenoli w tym tanin i antocyjanin.
Wypicie jednej szklanki soku z granatów jest równoważne wypiciu dwóch szklanek wina, dziesięciu szklanek zielonej herbaty lub sześciu szklanek kakao, z których to produktów wszystkie zawierają flawonoidy.Sok z granatów = zdrowsze serce.
Zawiera naturalnie wystepujace cukry, Po otwarciu przechowywac w chłodziarce do 3 dni.
SOK z Rokitnika. 250 ml.
W indyjsko tybetańskiej medycynie owoce, liście i drewno rokitnika wchodzą w skład dziesięciu złożonych receptur, szeroko rekomendowanych dla leczenia chorób przewodu pokarmowego, zapalenia i ropnia płuc a także jako środek przeciwko krwotokom.
Podczas I wojny światowej w Rosji suszone owoce, mimo ich lekko cierpko-gorzkiego smaku, stosowano zamiast syntetycznej witaminy C.
Lecznicze zastosowanie rokitnika ma długie tradycje. Wodne wyciągi z owoców i liści rokitnika były szeroko stosowane w medycynie starożytnej do leczenia chronicznych chorób żołądka, w kroplach na serce, schorzeniach wątroby, dróg oddechowych, w gośćcu oraz najczęściej przy ropnych porażeniach skóry.
Dzisiaj olej rokitnikowy - produkowany w wielu krajach - stosowany jest w medycynie współczesnej do leczenia oparzeń, odmrożeń, odleżyn, gruźlicy skóry, egzemy oraz uszkodzeń skóry i błon śluzowych przez promieniowanie radioaktywne.
Surowcem wykorzystywanym w celach leczniczych są owoce a także pestki rokitnika. Rokitnik jest jedną z nielicznych roślin zawierających w miąższu owoców olej tłusty (8 do 12%) oraz prawdziwe bogactwo witamin i mikroelementów. Wśród nich są witaminy z grupy B, witamina E, F, K, P, kwas foliowy, karotenoidy, czyli prowitamina A, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, sterydy (prowitamina D), garbniki, cukry, kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, nikotynowy), oraz makro i mikroelementy takie jak żelazo, bor, mangan i inne. Pestki zawierają do 12,5% oleju tłustego, witaminy B1, B2, i E oraz garbniki. Olej ten ma wysoką wartość odżywczą gdyż zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe.
Przetwory z rokitnika są bardzo dobrym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C. Stosuje się je w profilaktyce i leczeniu infekcji bakteryjnych i wirusowych, stanów zapalnych, osłabienia odporności i biegunkach. Olej z owoców rokitnika goi oparzenia, odleżyny, leczy stany zapalne narządów rodnych oraz uszkodzenia i choroby skóry. Z owoców można wytwarzać dżemy, soki, przeciery. Zawiera dużo pektyn, powodujących żelowanie przetworów. Co ciekawe, podczas gotowania witamina C nie ulega rozkładowi, gdyż rokitnik nie posiada enzymu - askorbinazy - rozkładającego tę witaminę.
SOK z Jeżyn. 250 ml. Jeżyna (Rubus fruticosus) jest znakomitym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy: antocyjanin, flawonoidów i kwasów fenolowych, zatem owoc wykazuje wyjątkową zdolność eliminowania wolnych rodników.
W krajach anglosaskich sok z jeżyn jest także tradycyjnym remedium na biegunki oraz mdłości. Łagodzi niedyspozycje przewodu pokarmowego, głównie w wyniku tonizującego działania zawartych w nim tanin. Koi stany rozchwiania nastrojów, częstokroć objawiające się niedyspozycjami gastrycznymi. Obniża poziom kwasów żołądkowych. Pomaga w zespole jelita drażliwego. Wyłącznie bezpośredni sok ze świeżych owoców jeżyny bez dodatku wody, cukru, środków barwiących i konserwujących. Osad tkanki owoców w butelce jest zjawiskiem naturalnym, przed spożyciem wstrząsnąć. Chińczycy uważają, że jeżyna dodaje panom wigoru.
Po otwarciu przechowywać w lodówce do 3 dni.
SOK z Czarnej Porzeczki. 250 ml. Czarna porzeczka (Ribes nigrum). Zawiera potężne ilości witaminy C i pektyn, nieco mniej witaminy B, P, prowitaminy A, kwasu ortofosforowego, garbników, soli potasu i żelaza. Dzięki temu jest nieocenionym środkiem wymiatającym z organizmu wolne rodniki. Hamuje powstawanie w organizmie toksycznych związków wywołujących mutacje genów prowadzących do przewlekłych chorób.
Owoce czarnej porzeczki stosowane są przy chorobach reumatycznych, gośćcu, biegunkach, zaburzeniach wątroby, wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Czarna porzeczka jest również stosowana w łagodzeniu objawów anginy, chronicznego kaszlu, a także w celu wzmocnienia i pobudzenia do działania naszego układu immunologicznego.
Po otwarciu przechowywać w lodówce do 3 dni.
SOK z Wiśni. 250 ml. Właściwości lecznicze wiśni (Prunus cerasus) medycyna ludowa znała z dawien dawna. Potwierdzają to wykopaliska archeologiczne w Alpach, gdzie w obrębie najstarszych ludzkich osiedli znaleziono pestki wiśni. Medycyna ludowa zalecała wiśnie m.in. w kamicy nerkowej i schorzeniach pęcherza moczowego.
Sok wiśniowy (także wiśnie) jest korzystny dla naszego przewodu pokarmowego, żołądka, wątroby i trzustki. Kwasy owocowe, w które wiśnie są szczególnie zasobne, doskonale wspomagają organizm w oczyszczaniu z substancji szkodliwych i niepożądanych, pobudzają przemianę materii. Pektyny ułatwiają wiązanie i wydalanie toksyn, a także obniżają poziom cholesterolu. Wiśnie mają działanie przeciwbakteryjne, dezynfekują przewód pokarmowy i pobudzają wydzielanie soków trawiennych. Zawierają dużo alkalii (1%), co powoduje, że są świetnym „odchudzaczem”. Przy zapaleniach górnych dróg oddechowych sok z wiśni działa nie tylko aseptycznie, ale i wykrztuśnie – rozrzedza gęsty śluz i tym samym ułatwia odkrztuszanie.
Po otwarciu przechowywać w lodówce do 3 dni.
SOK z Żurawin, Winogron, Granatów. 250 ml. Wyśmienita mieszanka soku z żurawin wielkoowocowych, owocu granatu i winogron. Dobroczynne właściwości soku z trzech owoców zebrane w jednej butelce.
Po otwarciu przechowywać w lodówce do 3 dni.
SOK z ekologicznych Pomarańcz. 250 ml.
Zawartość: wyłącznie bezpośredni sok ze świeżych ekologicznych owoców pomarańcz bez dodatku wody, cukru, środków barwiących i konserwujących. Osad tkanki owoców w butelce jest zjawiskiem naturalnym, przed spożyciem wstrząsnąć.
Po otwarciu przechowywać w lodówce do 3 dni.
Organiczny sok Pomarańczowy. 300 ml.
POMARAŃCZE: Są bardzo dobrym źródłem witaminy C. Poprawia nastrój, pomaga oprzeć się atakom grypy i kataru. Korzystnie wpływa na system obronny organizmu oraz ułatwia przyswajanie żelaza, a co za tym idzie zapobiega powstawaniu anemii. Dzięki witaminie C zawartej w owocach zmniejsza się tempo zlepiania płytek krwi, rozszerzają się naczynia krwionośne, a to wywiera korzystny wpływ na układ krwionośny. Zawarte w pomarańczach antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami. Pośród licznych soli mineralnych obecnych w pomarańczy poczesne miejsce zajmuje wapń, który zapobiega osteoporozie. Nawet biały miąższ, którego się pozbywamy bogaty jest w witaminy i pektyny obniżające poziom złego cholesterolu. Pomarańcza zapobiega zgadze i wzdęciom. Dzieje się tak dzięki obecności naturalnych kwasów organicznych, które trafiają do żołądka neutralizują nadmiar kwasów żołądkowych wytwarzanych po zjedzeniu np. serów.
Organiczny sok Pomidorowy. 300 ml. Sok ten uzyskuje się poprzez bezpośrednie tłoczenie soku z pomidorów oraz pasteryzację.
Wartość odżywcza: Zawiera witaminę A, E, D, K, PP, C, B1, B2,Zawiera związki mineralne m.in. sód, wapń, potas, miedź, magnez, mangan, żelazo, fosfor, chlor, nikiel, kobalt.
Wartość profilaktyczna i zdrowotna: Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka trzustki i raka szyjki macicy,Zapobiega zapaleniu wyrostka robaczkowego,Przeciwdziała zaparciom,Koi system nerwowy. Regeneruje skórę oczyszcza organizm ze zbędnych toksyn. Jest nieoceniony w dietach przeciw otyłości, cukrzycy, dnie, chorobach nerek i serca.
Organiczny sok Marchwiowo-Jabłkowy. 300 ml.
MARCHEW: Zawiera witaminy B1, B2, PP, K i C i mikroelementy, jej najcenniejszym składnikiem jest jednak beta-karoten, czyli prowitamina A, która odpiera ataki bakterii i wirusów oraz poprawia wzrok. Spożywanie zapobiega nowotworom, chorobom serca i przedwczesnemu starzeniu się.
Marchew dostarcza ważnych związków mineralnych, takich jak wapń, żelazo, fosfor, miedź, cynk, molibden, magnez, jod oraz potas - to im właśnie zawdzięczamy jędrne ciało, piękną cerę i karnację skóry oraz zdrowe mocne włosy i paznokcie.
JABŁKO: Zawiera cukier, białka, witaminy C, B1, B2, PP, prowitaminę A, kwas pantotenowy. Występujące kwasy organiczne jabłkowy i cytrynowy pobudzają pracę przewodu pokarmowego zwiększając wydzielenie soków trawiennych. Garbniki zawarte w jabłkach dezynfekują przewód pokarmowy, regulują trawienie i zapobiegają nadmiernej fermentacji w jelitach.
Organiczny sok Wielowarzywny Kwaszony. 300 ml.
Sok ten uzyskuje się poprzez bezpośrednie tłoczenie soku z buraka i kapusty kwaszonych, jabłka, selera, marchwi oraz utrwalenie przez pasteryzację.
Wartość odżywcza:
Zawiera witaminę A, E, D, K, PP, C, B1, B2.Zawiera związki mineralne m.in. sód, wapń, potas, miedź, magnez, mangan, żelazo, fosfor, chlor, siarka, arsen, molibden, nikiel, kobalt.Wartość profilaktyczna i zdrowotna:
Działa przeciwnowotworowo. Przeciwdziała zaparciom. Koi system nerwowy. Wzmacnia odporność. Pomaga zwalczać infekcje. Obniża ciśnienie krwi. Przeciwdziała w chorobie wieńcowej. Obniża poziom cholesterolu. Posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Działa krwiotwórczo. Wzmacnia włosy i paznokcie.
Ekologiczny sok z Buraków kwaszonych. 300 ml.
BURAK ĆWIKŁOWY: Ma działanie przeciwnowotworowe, wspomaga procesy krwiotwórcze, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterol. Poprawa parametry morfologiczne krwi. Sprzyja polepszeniu zdrowia osób po zabiegach operacyjnych oraz pacjentów w trakcie i po chemioterapii. Działa przeciw zakrzepowo, wzmacnia kości, reguluje pracę nerek. Burak stosowany jest też w leczeniu anemii oraz grypy. Zawiera witaminy B1, B2, C, PP, E, K! oraz związki mineralne m.in. krzem, wapń, magnez, żelazo, mangan, sód.
Ekologiczny sok z Marchwii kwaszonej. 300 ml.
Sok z marchwi kwaszonej zachowuje wszystkie walory soków kwaszonych smak tego soku jest bardzo zbliżony do smaku soku ze świeżej marchwi.
Sok z Czerwonych Grejpfrutów. 1000 ml.
Bezpośredni (nie z koncentratu) sok z czerownych grejpfrutów wyciskany i butelkowany w Izraelu, w miejscu pochodzenia użytych owoców. Całkowicie naturalny, bez żadnych dodatków, w tym wody. Sam sok i nic więcej. Technologia produkcji "prosto z drzewa do butelki" zapewnia zachowanie oryginalnego smaku i zapachu owoców i zawartych w nim witamin i soli mineralnych. Pasteryzowany.
Sok z Pomarańczy. 1000 ml.
Bezpośredni (nie z koncentratu) sok z pomarańczy wyciskany i butelkowany w Izraelu, w miejscu pochodzenia użytych owoców. Całkowicie naturalny, bez żadnych dodatków, w tym wody. Sam sok i nic więcej. Technologia produkcji "prosto z drzewa do butelki" zapewnia zachowanie oryginalnego smaku i zapachu owoców i zawartych w nim witamin i soli mineralnych. Pasteryzowany.
Sok z Mandarynek. 1000 ml.
Bezpośredni (nie z koncentratu) sok z pomarańczy wyciskany i butelkowany w Izraelu, w miejscu pochodzenia użytych owoców. Całkowicie naturalny, bez żadnych dodatków, w tym wody. Sam sok i nic więcej. Technologia produkcji "prosto z drzewa do butelki" zapewnia zachowanie oryginalnego smaku i zapachu owoców i zawartych w nim witamin i soli mineralnych. Pasteryzowany.
Sok Jablkowy Tłoczony. 250 ml.
Zachowuje świeży smak i aromat jabłek. Sok powstaje przez wytłoczenie (powolne i łagodne) jabłek w tradycyjnej prasie. Sok jest nieklarowany, bez konserwantów, bez dodatku cukru, poddany jedynie pasteryzacji. Dzięki takiemu procesowi technologicznemu uzyskujemy bogaty bukiet smaków i wartości odżywcze.
Jabłka są dobrym źródłem witaminy C. Mają dużo potasu, żelaza, magnezu, miedzi, krzemu, cynku, beta-karotenu, kwercytyny i mnóstwo pektyn,
Jabłka hamują rozwój chorób krążenia oraz nowotworów, a także uszczelniają naczynia,
Jabłka zwiększają odporność na infekcje, powinny więc znaleźć się w diecie osób, które często się przeziębiają,
Bardzo skutecznie oczyszczają organizm z toksyn i cholesterolu. Korzystnie wpływają na stan paznokci, skóry i włosów,
Jabłka polecane są zwłaszcza osobom odchudzającym się, bo szybko dają poczucie sytości.
Korzenny Sok Jablkowy Tłoczony. 250 ml.