Mleko gryczane stanowi wartościową alternatywę dla napojów mlecznych pochodzenia zwierzęcego. Ze względu na bogactwo składników odżywczych gryka dorównuje wartości tradycyjnego mleka. Mleko gryczane polecane jest przede wszystkim dla osób nie mogących spożywać mleka zwierzęcego ze względów zdrowotnych (osoby z alergią bądź nietolerancją laktozy oraz glutenu), a także dla wegan.
Na właściwościach gryki poznali się jej pierwsi hodowcy ok. 2000 r. p.n.e. na ziemiach północnych Indii. W Europie rozpowszechniono uprawę rośliny w wiekach średnich. Doceniano wówczas jej wartość leczniczą (ziele gryki zawiera rutynę, która rozszerza naczynia krwionośne). Współcześnie produkty gryczane przeżywają prawdziwy renesans w dietetyce ze względu na jej wysokie wartości odżywcze.
Mimo że gryka nie jest tak popularnym zbożem, jak pszenica czy żyto, posiada o wiele więcej odżywczych substancji, których nie należy pomijać w codziennej diecie. Produkty wytwarzane z gryki bogate są w cynk, mangan, selen, miedź. Są także źródłem sodu, magnezu, potasu oraz wapnia. Nasiona z gryki zawierają do 16% więcej białka niż tradycyjne zboża. Skład aminokwasów w gryce powoduje, że przyczynia się do obniżenia cholesterolu i poprawia wymianę materii, stąd też poleca się produkty gryczane osobom borykającymi się ze schorzeniami takimi jak: nadciśnienie tętnicze, zaparcia, choroby jelita grubego, w tym także nowotworowe, kamica żółciowa, otyłość oraz celiakię.
Mleko gryczane, które oferujemy jest w 100% ekologiczne: bez dodatku glutenu i laktozy. Nie zawiera cholesterolu. Jest proste w przygotowaniu i wydajne.