Jeśli chcesz być dobrze poinformowany,
zapisz się ...
slider-bg

Mleko migdałowe

Mleko migdałowe spośród wszystkich innych napojów mlecznych niezwierzęcych posiada bogatą tradycję stosowania. Jego właściwości i szczególne walory smakowe doceniono już w średniowieczu, gdzie tworzony był z pasty migdałowej.

Właściwości mleka migdałowego to nie tylko walory smakowe (lekko orzechowy posmak), ale także zdrowotne.

Migdały ze względu na wysoką zawartość witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych są antyutleniaczem chroniącym przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, przez co hamują proces starzenia się komórek i działają prewencyjnie na rozwój komórek nowotworowych.

Mleko migdałowe ze względu na bogatą zawartość minerałów takich jak: potas, selen, mangan, żelazo, wapń działa jak kompres – ma działanie antyoksydacyjne, a także reguluje poziom cholesterolu. Mleko migdałowe ma również właściwości alkalizujące – redukuje nadmiar kwasów tłuszczowych i pomaga przy refluksie, nadkwasocie, a także wrzodach układu pokarmowego.

Mleko migdałowe, które oferuje sklep zdrowaspizarnia.pl ze względu na swoje bogate właściwości i 100% pochodzenie roślinne pozostaje wartościowym produktem dla wegan i osób preferujących ekologiczny styl życia. Nie zawiera laktozy oraz glutenu, dlatego też jest idealnym zamiennikiem mleka zwierzęcego dla osób nietolerujących laktozy lub pozostających na diecie bezglutenowej. Cenią go sobie osoby cierpiące na cukrzycę.

 

Mleko migdałowe doskonale smakuje również jako dodatek do kawy i może być stosowany z powodzeniem jako alternatywa mleka w sztuce kulinarnej.

Partnerzy