Mleko jaglane uzyskiwane jest z kaszy jaglanej, która powstaje z prosa. Mimo że nie posiada tak wiele błonnika jak inne zboża, kasza jaglana zawiera inne cenne składniki odżywcze.
Jako jedyna spośród kasz zawiera ditlenek krzemu (krzemionkę). Ten rzadko występujący w produktach spożywczych związek ma leczniczy wpływ na stawy oraz na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Produkty z kaszy jaglanej posiadają również właściwości antywirusowe, wysuszające i ocieplające, dlatego też mleko jaglane pomaga łagodzić objawy przeziębienia, wzmacnia także organizm podczas niedyspozycji związanej z zapaleniem górnych dróg oddechowych. Mleko jaglane jako jedyne spośród mlecznych napojów ekologicznych jest zasadotwórcze. Przyczynia się do neutralizacji nadmiaru kwasów tłuszczowych, wspomagając tym samym trawienie.
Mleko jaglane posiada wysoką wartość energetyczną, stąd jest doskonałą alternatywą dla mleka pochodzenia zwierzęcego. Skrobia zawarta w kaszy jaglanej wynosi do 65%, a białko do 11%. Istotną właściwością produktów jaglanych jest brak glutenu.
Mleko jaglane, prócz właściwości odżywczych ze względu na swą konsystencję doskonale nadaje się do zagęstniania potraw kulinarnych, takich jak zupy czy sosy.
Zdrowaspizarnia.pl oferuje mleko jaglane przede wszystkim osobom nietolerującym laktozy oraz chorych na celiakię. Napój z kaszy jaglanej jest w 100% ekologiczny, dlatego też spożywany jest przez wegan. Ten pożywny napój preferują również osoby ceniące lekkostrawną, ale pożywną dietę.