Nabiał zawiera wapń– pierwiastek niezbędny do budowy kości i zębów, odgrywa również zasadniczą funkcję w przekazywaniu impulsów nerwowych. Dodatkowo, wszystkie produkty pochodzenia mlecznego zawierają m.in. łatwo przyswajalne przez organizm białko, tłuszcze, sole mineralne i witaminy, takie jak: A, B2, B12, D, przez co odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka.Nabiał jest obok mięsa głównym źródłem pełnowartościowego białka, który organizmowi jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Ponadto aminokwasy zawarte w białku są wykorzystywane do syntezy hormonów i enzymów, a także gojenia ran oraz regeneracji komórek. Mleko i produkty mleczne są doskonałym źródłem białka, ponieważ w tych artykułach wapń znajduje się w optymalnym stosunku do fosforu. Dzięki temu jest łatwo przyswajalny. W organizmie wapń potrzebny jest do budowy oraz wzmocnienia kości zarówno rozwijającego się organizmu, jak i osób dorosłych.
PRODUKTY
Mleko owcze Bio- 500 ml
Mleko Kozie Bio- 500 ml
Śmietanka 36 % - 250 ml
Śmietanka 18 % z Bifidobakteriami - 250 ml
Śmietanka 12 % z Bifidobakteriami- 250 ml
Mleko bez laktozy Bio 1,5 % tłuszczu Bio - 1000 ml
Jogurt naturalny 9 % z L.casei Bio- 330 ml, 700 ml
Serek truskawkowy Bio- 120 gr
Serek czekoladowy Bio- 120 gr
Serek waniliowy Bio- 120 grl
Owczy jogurt jagodowy Bio- 125 gr
Owczy jogurt naturalny Bio -125 gr
Kozi jogurt jagodowy Bio- 125 gr
Kozi jogurt owocowy różne smaki Bio- 150 gr
Masło extra - 250 gr
Bio Mozarella- 250 gr
Kozi serek 40% tłuszczu Bio-v125 gr
Parmigianno Regano-parmezan Bio 2000 gr
Serek kozi Bio - 150 gr
Bio Ser Śmietankowy pełnotłusty w plastrach Bio różna waga
Ekologiczny ser długodojrzewający "Kaszubski chłopczyk" Bio- 200 gr, 500 gr
Feta grecka Bio - 200 gr
Feta kozia grecka Bio - 150 gr