Kluczem do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, ale też dobrego samopoczucia i humoru jest zdrowe odżywianie. Czasem jednak trudno jest nam zebrać się w samym sobie i wdrożyć w rytm naszego codziennego życia nieco dobrych zwyczajów żywieniowych, tak korzystnych dla naszego zdrowia. Dieta dla wielu z nas kojarzy się jednoznacznie z pewnym rygorem i wyrzeczeniami, a czasem nawet koniecznością rezygnacji z produktów mających negatywny wpływ na kondycję organizmu. Istnieje jednak kilka dość prostych sposobów, nie wymagających strasznych poświęceń, które w szybki i łatwy sposób pomogą nam poczuć się znacznie lepiej.
Po pierwsze należy spożywać duże ilości płynów, których w ciągu dnia powinniśmy dostarczyć organizmowi ok. 2 litrów. Tu najlepsza jest woda mineralna, w której zachodzą rozmaite procesy i która jest doskonałym nośnikiem produktów odżywczych w naszym ciele. Warto ją pić także ze względu na kondycję cery. Oczywiście jedząc owoce, zupy lub pijąc soki także zaopatrujemy się w wodę. Co ważne pić trzeba nawet, gdy nie czujemy pragnienia, ponieważ pojawia się ono dopiero wtedy, gdy organizm się odwodnia.
Po drugie trzeba spożywać dużo owoców oraz warzyw i to zarówno w postaci surowej, jak i gotowane. Przy czym pamiętać należy, że gotujemy je wyłącznie na parze, aby nie straciły one swych najcenniejszych składników odżywczych. Mamy tu na myśli witaminy oraz minerały, które są dla nas nieodzowne, a dodatkowo chronią przed rozmaitymi dolegliwościami. Warzywa i owoce doskonale nadają się do każdego rodzaju potraw, można przygotować z nich smakowite surówki bądź sałatki lub też jeść świeże jako zdrową przekąskę. Zaleca się abyśmy sięgali po te dary natury minimum 5 razy w ciągu dnia.
Na dobry początek każdego dnia powinniśmy wybierać ciemne, pełnoziarniste pieczywo. Zawiera ono bowiem bardzo cenny dla prawidłowej pracy jelit błonnik. Ciemny chleb czy bułeczki nie tylko wspomagają proces trawienia, ale zapewniają uczucie sytości i dają siłę na cały dzień.
Zdrowa żywność to również wartościowe dla naszego organizmu oleje roślinne, jak słonecznikowy czy sojowy, a także tłuszcze pochodzące z ryb. Wprowadzając je do naszej diety pozytywnie wpływamy na układ odpornościowy, krwionośny oraz system nerwowy.
Cukier jest tematem nieco odrębnym, albowiem dostarcza on siły organizmowi niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania i spełniania rozmaitych czynności. Jednak w nadmiarze jest szkodliwy. Dlatego winniśmy się go wystrzegać i starać się, by używać go ze zdrowym rozsądkiem
Po cukrze przyszedł czas na sól noszącą niechlubne miano białej śmierci. Oczywiście nie przypadkowo. Jest ona bardzo niezdrowa i może powodować choroby układu krążenia. W związku z tym idealnie byłoby zrezygnować z niej całkowicie lub zredukować użycie w kuchni do niezbędnego minimum. Mówiąc o rezygnacji chodzi nam o nie dosalanie gotowych produktów, w których sól i tak już występuje i to często w znacznych ilościach.
Podsumowując powinniśmy wprowadzić do swoich zwyczajów żywieniowych podstawowe zasady zdrowego odżywiania. Pamiętajmy by zawsze znaleźć czas na śniadanie, czyli najważniejszy posiłek stanowiący prawdziwy zastrzyk energii dla naszego organizmu, pozwalający na jego właściwe funkcjonowanie w trakcie całego dnia. Jedzmy produkty niskokaloryczne ale zarazem odżywcze, których całą gamę znajdziecie w naszym sklepie Zdrowa Spiżarnia w Białymstoku. Jeżeli chodzi o pieczywo, wybierajmy tylko bogate w błonnik, dostarczające wigoru i syte pełnoziarniste bułki oraz chleb. I zawsze, ale to zawsze kierujmy się umiarkowaniem i zdrowym rozsądkiem w jedzeniu.