Owies ma działanie wzmacniające organizm, zapewnia siłę fizyczną i energię życiową. Posiada dużą zawartość białka i tłuszczu, żelaza i witaminy z grupy B. Ze względu na obecność dużej ilości krzemu, pomaga w regeneracji układu kostnego i tkanki łącznej. Polecany jest też przy niedoczynności tarczycy, zaburzeniach sprawności seksualnej i bezpłodności. W postaci otrębów owsianych doskonale radzi sobie z obniżeniem poziomu cholesterolu. Regularnie wypijany wywar z owsa działa jak wewnętrzny środek bakteriobójczy, wzmacniając odporność i zapobiegając chorobom zakaźnym. Ziarno owsa zawiera bardzo dużo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które są potrzebne każdego dnia do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do tego jest ubogie w tłuszcze, bogate w rozpuszczalny błonnik, który zwiększa uczucie sytości po każdym posiłku. To także doskonałe źródło aminokwasów, żelaza i energii w postaci kompleksu węglowodanów o niskim IG, stabilizujących poziom cukru we krwi. Zawiera poza tym bogactwo polifenoli nazywanych lignanami, które zapobiegają chorobom układu krwionośnego.
Produkt rolnictwa ekologicznego.