Jeśli chcesz być dobrze poinformowany,
zapisz się ...
slider-bg

Quinoa czerwona bio

 

Quinoa, inaczej komosa ryżowa, uprawiana w Ameryce Południowej od 5000 tysięcy lat, była podstawowym pożywieniem Inków i Azteków, którzy nazywali ją „matką zbóż”.

Quinoa czerwone stanowi źródło wartościowego białka, którego zawartość wynosi 14%. Komosę ryżową cechuje niezwykle duża zawartość minerałów: w 100g jest 1890mg magnezu, 1040mg potasu, 440mg wapnia i 26mg żelaza.

Komosa ryżowa jest spokrewniona z amarantusem i posada zbliżone do niego, niezwykłe właściwości. Połączona w potrawach z innymi zbożami, np. pszenicą, ryżem, owsem czy jęczmieniem, dostarcza bogatszego profilu aminokwasów białkowych niż mięso. Jednakże już sama komosa posiada doskonale zrównoważoną kompozycję aminokwasów, zgodną z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Wyróżnia ją zwłaszcza wysoka zawartość lizyny, rzadko występującej w zbożach. Bezglutenowe ziarno komosy zawiera 5% tłuszczu, głównie nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. kwasu alfa-linolenowego, występującego praktycznie tylko w rybach, a należącego do grupy kwasów omega-3. Quinoa jest także bogatym źródłem żelaza, fosforu, witaminy E i witamin z grupy B, doskonałym pokarmem dla wegetarian. Liście komosy są jadalne – przyrządza się je np. jak szpinak – dlatego zalicza się ją do grona warzyw liściastych.

Medycyna chińska przypisuje jej smak słodki i kwaśny, właściwości ogrzewające i ogólnie wzmacniające cały organizm, a w szczególności Yang nerek.

Organiczna komosa ryżowa (quinoa), jest ziarnem sięgającym swoją historią kilku tysięcy lat wstecz. Wyróżnia się niezwykłym bogactwem naturalnych składników. Może być spożywana na gorąco z mlekiem, jako składnik musli, zapiekanek, zup i deserów. Jego delikatny smak jest doskonałym zamiennikiem dla ziaren innych zbóż, także ryżu. Ziarno przed ugotowaniem wskazane jest przepłukać pod bieżącą wodą. Gotuje się dość szybko i staje się puszyste. Uzyskiwana z ziarna Quinoa mąka o lekko orzechowym smaku, znajduje zastosowanie m.in. w wyrobie pieczywa i makaronów.

Produkt rolnictwa ekologicznego.

Partnerzy