Jeśli chcesz być dobrze poinformowany,
zapisz się ...
slider-bg

Ryby ekologiczne

Ryby ze względu na wysokie wartości odżywcze mięsa powinny często gościć w domowym jadłospisie. Są źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 obniżających cholesterol i zapobiegających rozwijaniu się chorób układu krążenia. Dostarczają organizmowi jod wpływający na prawidłowy metabolizm i pracę mózgu, selen, który działa jak przeciwutleniacz, wapń i witaminę D przyczyniające się do prawidłowego rozrostu kości u dzieci i zapobiega powstawaniu osteoporozy u dorosłych czy magnez odpowiedzialny za prawidłową gospodarkę węglowodanów, podwyższający nastrój, działający antydepresyjnie.

Bogactwo rybiego mięsa w powyższe elementy nie jest jednak domeną wszystkich ryb dostępnych w sprzedaży. Konsumpcjonizm i związane z nim masowe hodowle i połowy ryb niejednokrotnie przyczyniają się do degradacji wód śródlądowych. Ryby karmione są nieekologiczną paszą będącą siedliskiem związków chemicznych, hormonów i antybiotyków nieprzyjaznych dla wodnego środowiska ryb. Wpływają one niekorzystnie na wartość rybnego mięsa, a co za tym idzie minimalizują ich wartości odżywcze.

Ryby ze zrównoważonego połowu  zachowującego dyrektywy ekologicznej akwakultury zyskały amatorów pośród osób ceniących zdrową i ekologiczną żywność. Ryby ekologiczne pochodzą z czystych łowisk, gdzie hodowla w żaden sposób nie przyczynia się do zanieczyszczenia wód. Hodowle ekologicznych ryb pozostają pod kontrolą producentów, a zapewnieniem dla konsumentów ekologicznego pochodzenia ryby jest certyfikat.

Zdrowaspizarnia.pl poleca ryby i przetwory rybne pochodzące ze zrównoważonych, certyfikowanych ekologicznych hodowli.

Partnerzy