Jeśli chcesz być dobrze poinformowany,
zapisz się ...
slider-bg

Ryby ekologiczne

Ryby ze względu na wysokie wartości odżywcze mięsa powinny często gościć w domowym jadłospisie. Są źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 obniżających cholesterol i zapobiegających rozwijaniu się chorób układu krążenia. Dostarczają organizmowi jod wpływający na prawidłowy metabolizm i pracę mózgu, selen, który działa jak przeciwutleniacz, wapń i witaminę D przyczyniające się do prawidłowego rozrostu kości u dzieci i zapobiega powstawaniu osteoporozy u dorosłych czy magnez odpowiedzialny za prawidłową gospodarkę węglowodanów, podwyższający nastrój, działający antydepresyjnie.

Bogactwo rybiego mięsa w powyższe elementy nie jest jednak domeną wszystkich ryb dostępnych w sprzedaży. Konsumpcjonizm i związane z nim masowe hodowle i połowy ryb niejednokrotnie przyczyniają się do degradacji wód śródlądowych. Ryby karmione są nieekologiczną paszą będącą siedliskiem związków chemicznych, hormonów i antybiotyków nieprzyjaznych dla wodnego środowiska ryb. Wpływają one niekorzystnie na wartość rybnego mięsa, a co za tym idzie minimalizują ich wartości odżywcze.

Ryby ze zrównoważonego połowu  zachowującego dyrektywy ekologicznej akwakultury zyskały amatorów pośród osób ceniących zdrową i ekologiczną żywność. Ryby ekologiczne pochodzą z czystych łowisk, gdzie hodowla w żaden sposób nie przyczynia się do zanieczyszczenia wód. Hodowle ekologicznych ryb pozostają pod kontrolą producentów, a zapewnieniem dla konsumentów ekologicznego pochodzenia ryby jest certyfikat.

Łosoś ekologiczny świeży

Łosoś cieszy się dużą popularnością zarówno ze względu na walory smakowe, jak też z powodu właściwości zdrowotnych. Z jego zastosowaniem można przygotować wiele potraw – obiadowych i szybkich przekąsek – a przy tym zapewnić sobie posiłki o dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które zapobiegają powstawaniu chorób serca oraz pozytywnie wpływają na pracę mózgu, mięśni, poszczególnych układów i narządów ciała.

Jeżeli pojawiają się głosy negujące korzyści związane ze spożywaniem tej ryby, zwykle wynikają one ze znaczących różnic w warunkach zapewnianych przez poszczególne hodowle. Warto wybrać łososia świeżego z ekologicznego chowu. W takiej metodzie produkcji zwraca się bowiem uwagę nie tylko na dobrostan zwierząt, ale także na minimalizację negatywnego wpływu na środowisko naturalne. Ponadto w tym przypadku nie stosuje się genetycznie modyfikowanych roślin czy hormonów do karmienia ryb, co również przekłada się na wyższą jakość żywności. Takich hodowli jest niewiele, nie ma ich w okolicach Białegostoku, dlatego warto odwiedzić nas i skorzystać z opcji zakupu – sprowadzamy ryby od zaufanych dostawców.

Pstrąg ekologiczny świeży

Pstrąg jest rybą niedrogą, lecz bardzo cenną ze względu na wartość odżywczą. Ponadto świetnie smakuje – zarówno gotowany na parze, jak i pieczony czy też grillowany. Może być także doskonałą bazą do zup. Warto wprowadzić świeżego pstrąga z ekologicznej hodowli do codziennego jadłospisu ze względu na:

  • niską kaloryczność – dostarcza około 100 kcal na 100 g mięsa (dla porównania – 100 g surowego łososia to 182 kcal), co docenią zwłaszcza osoby, które chcą schudnąć,
  • pełnowartościowe, łatwo przyswajalne białko,
  • bogactwo składników mineralnych, takich jak fosfor, wapń, magnez czy potas.

Również ryba wędzona smakuje dobrze, jednak trzeba wiedzieć, że w tej formie jest ona znacznie mniej zdrowa. Takie posiłki należy więc postrzegać w kategorii jedynie urozmaicenia codziennej diety.

Karp ekologiczny świeży

Trudno wyobrazić sobie wigilijny stół bez karpia, jednak tę rybę warto spożywać nie tylko w okresie świątecznym – jest zarówno smaczna, jak i zdrowa. Wprawdzie charakteryzuje się wyższą kalorycznością (127 kcal/100 g) niż na przykład pstrąg, lecz finalna kaloryczność zależy i tutaj od sposobu przygotowania. Alternatywą dla smażonej ryby jest oczywiście wersja gotowana, w galarecie z wywaru warzywnego lub pieczona w folii.

Karp świeży z ekologicznej hodowli dostarczy organizmowi wielu cennych składników, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B czy aminokwasy egzogenne. Wprawdzie ich zawartość jest niższa niż w przypadku ryb morskich, jednak wciąż znacznie wyższa niż w mięsie ssaków. Aby przekonać się o cennych właściwościach karpia, odwiedź nasz sklep w Białymstoku.

Szczupak ekologiczny świeży

Szczupak, podobnie jak pstrąg, świetnie sprawdzi się w diecie osób dbających o sylwetkę. Ma około 95 kcal na 100 g i niewielką zawartość tłuszczu. Miłośnicy dań rybnych doceniają jego delikatne mięso, które cieszyło się popularnością już w XV wieku. Delikatny smak sprawia, że doskonale łączy się z różnymi przyprawami, sosami i warzywami. Szczupaka można przyrządzać na wiele sposobów – gotować, smażyć, grillować, piec. Nie należy jednak przesadzać z obróbką termiczną, gdyż wówczas stanie się zbyt suchy.

Na wprowadzenie tej ryby do codziennej diety powinny zdecydować się także kobiety w ciąży – stanowi ona bowiem bogate źródło kwasu foliowego, który pozytywnie wpływa na rozwój płodu. Natomiast niski indeks glikemiczny powoduje, że szczupak ekologiczny świeży jest wręcz idealny dla osób chorych na cukrzycę.

Sum ekologiczny świeży

Na najwyższą wartość odżywczą suma możemy liczyć, gdy waży on mniej niż 15 kg. W przypadku większych osobników mięso jest bardzo tłuste. Młode ryby są jednak niskokaloryczne, a jednocześnie stanowią naturalne źródło pełnowartościowego białka, które wspomaga proces odchudzania, gdyż zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Składnik ten pozytywnie wpływa również na funkcjonowanie układu mięśniowo-szkieletowego. Ponadto jeden filet ze szczupaka dostarcza do organizmu dzienną rekomendowaną dawkę witaminy D.

Świeże ryby ekologiczne

Potrawy rybne mogą stanowić podstawowy element codziennej diety człowieka. Dostarczają one organizmowi wiele witamin, żelaza, kwasów omega-3 oraz łatwo przyswajalnego białka. Nie wszystkie ryby są jednak tak zdrowe, podpowiadamy więc, jakie gatunki warto spożywać – wszystkie je znajdziesz w sklepie Zdrowa Spiżarnia z Białegostoku. Świeże ryby ekologiczne pochodzą z hodowli, które zachowują naturalny cykl produkcyjny, stosują nieprzetworzone pasze roślinne i zboża, a także zapewniają odpowiednie warunki do bytowania.

Zdrowaspizarnia.pl poleca ryby i przetwory rybne pochodzące ze zrównoważonych, certyfikowanych ekologicznych hodowli.

Partnerzy